Drømmereise til Japan
Reise til Japan – En favoritt i østen!
Tokyo – verdens største metropol!
– og kontrastenes by
Fra den lille fiskerbyen Tokyo en gang var, er byen vokst til å bli Shogunens maktsentrum, Japans midtpunkt og ikke minst, et av verdens førende økonomiske sentre. Når man besøker metropolen Tokyo er det vanskelig å forstå at byen i forrige århundre ble jevnet med jorden to ganger som følge av jordskjelv og krig.
Tokyo består av mange små bydeler som alle har sine særpreg. Som besøkende bør man sette av minst 3 dager for å besøke de forskjellige delene av byen. Selv om de fleste kommer for å gjøre forretninger, more seg og shoppe, finnes det også et meget rikt og variert kulturliv det er verdt å utforske. Den hurtigste og mest smidige måten å komme rundt på er å benytte kollektivtrafikken. Den er både lett tilgjengelig og presis.
Den nordøstlige delen av Tokyo
I den nordøstlige delen av Tokyo finner man det kulturelle og folkelige Tokyo hvor flere av Japans beste museer er samlet rundt parken Ueno. I samme område finner man shoppinggaten Ame-yoko som før var senter for svartebørshandelen, men hvor det nå selges alt fra matvarer til smykker. Rett nord for parken finner man Shitamachi, som var Tokyos sentrum under Edo-perioden, sies det. Shitamachi har en rustikk og fredfylt atmosfære.
Høyeste Fjell I Japan
Nesten tre fjerdedeler av Japan er fjellrike, med et tungt skogkledd fjellkjede som går gjennom hver av sine større øyer. De japanske øyene selv er toppene på fjellkanter som stiger fra den ytre kanten av kontinentalsokkelen. Tre fjellkjeder, nemlig Hida, Kiso og Akaishi-fjellene, konvergerer i Sentral-Japan for å danne de japanske Alpene.
Japans høyeste fjell er Mount Fuji med en høyde av 12,388 føtter, og den ligger på Honshu Island. Resten av landets store toppmøter finner du i Chubusangaku nasjonalpark og Minami Alps National Park, ellers kjent som Japans nordlige og sørlige Alpene. De nordlige Alpene er først og fremst preget av Mount Hotakadake og dets satellittoppe, nemlig Mounts Okuhotaka, Kitahotaka, Karasawa og Obami, samt Mount Yari. De store toppene i de sørlige Alpene inkluderer Mount Akaishi, Mount Kita, Mount Aino og Mount Warusawa, også kjent som Mount Higashi.
Det japanske kjøkken
Japan har i høy grad utviklet sin egen kokekunst. Landet har hentet lite fra nabolandene og enda mindre fra resten av verden. Det japanske kjøkkenet er nesten puritansk i sin enkelhet, og hensynet til naturen og årstidene, samt den estetiske helheten veier tungt. Dette stemmer overens med den buddhistiske filosofien – beskjedenhet og ydmykhet kjennetegner også den japanske livsstilen.
Japanerne utmerker seg ved den eleganse maten blir presentert på, både under tillagingen, anretningen og valg av servise og ingredienser. For eksempel kan man bruke servise med kirsebærblomstmotiv om våren og med snømotiv om vinteren. Henvisninger til blant annet litteratur, tro og overtro finner man i navnet på rettene eller i matens utseende. For japanerne er symmetri av stor betydning, men deres begreper om likevekt og harmoni er ikke de samme som i Vesten, hvor de forskjellige rettene gjerne blir servert på et make servise. I Japan skal tallerkener og skåler passe til matens form, farge og størrelse.
Den rene og ukunstlede smaken er en forutsetning, dessuten skal det være ferskt og delikat; råvarene må komme til sin rett. Tilgangen på fisk og skalldyr har satt sitt preg på det klassiske japanske kjøkkenet. I overveiende grad er det blitt brukt sjømat og grønnsaker, men i de siste tiårene er det blitt benyttet kjøtt i økende grad. Råvarene skal høre til sesongen, og valget av meny bestemmes av årstiden, slik som tidligere nevnt servise og tilbehør gjør. For eksempel spiser man om våren og sommeren gjerne avkjølt tófu (bønnemasse) og soba (bokhvetenudler). På høstmenyen finnes ofte stekt mat ved siden av soppretter og kastanjer, mens vintermenyene preges av gryteretter, varme nudler og supper.
Av spesialiteter må nevnes sushi. De vanligste ingredienser i denne retten er rå eller marinert fisk skåret i tynne skiver, samt ris og grønnsaker. Videre tempura, som er fisk, reker og grønnsaker overtrukket med en porøs røre, raskt frityrstekt. Som tilbehør har man gjerne soyasaus tilsatt ingefær. Sukiyaki er tynne oksekjøttskiver som tilberedes ved bordet; tilbehør som soya, grønnsaker og nudler blir servert ved siden av. Sashimi, tynne skiver av rå sjømat, er kanskje mer enn noe annet typisk for det japanske kjøkkenet. Krydringen av rettene er ukomplisert, og krydderet stammer hovedsakelig fra soyabønnen – enten som shoyu (en klar og tynn soyasaus) eller som miso (en tykk og salt kryddermasse). De hurtige og skånsomme tilberedningsmåtene gjør at matens naturlige næringsstoffer ikke går tapt i prosessen. Mange av rettene serveres i den væsken de ble tilberedt, slik at vitaminene blir bevart.
JAPANSK KULTUR: TRADISJON
Land of the Rising Sun – en av de mestmystisk og fantastisk i verden. Isolerte øyer geografiske beliggenhet og klimatiske funksjoner sterkt påvirket psykologi og verdensborgere, og fordi japansk kultur er unik og uvanlig i forhold til europeisk eller amerikansk.Japanerne er også stolt av sin teater Kabuki,evnen til å hånd-male stoff og keramiske te-seremonien. Som suvenirer turister ta fra Tokyo og andre byer i tradisjonelle japanske dukker og brodert Temari baller.
Vitenskap og teknologi i Japan
I løpet av det siste århundret har det kommet en rekke teknologiske nyvinninger fra Japan som har revolusjonert måten vi spiller og arbeider på. På 1970-tallet fikk vi lommekalkulatoren, i 1979 kunne vi ta med oss musikken på farten med Walkman, og i nyere tid har vi fått androider (menneskelignende roboter) som kan snakke, se og oppføre seg som personer. Disse banebrytende produktene traff tidsånden, de var inntektsbringende, og de ga folk noe de gjerne ikke selv visste de trengte.
JAPAN NATUR OG KLIMA
Du kan besøke Japan året rundt.
Japan har fire forskjellige årstider: vår, sommer, høst og vinter, og de er på samme tid som våre årstider. Den største delen av landet har et temperert klima.
Reisetiden avhenger mest av hva du har lyst til å oppleve i landet med mer enn 6.000 øyer.
Været i de enkelte delene av landet påvirkes bl.a. av havet rundt Japan og fjellene. Fra rundt mai, men spesielt på sensommeren, er det risiko for tyfoner. Tyfonsesongen slutter i oktober, og generelt er det bare liten sannsynlighet for at det vil påvirke reisen din.
Det er best å reise til Japan om:
- våren, hvis du gjerne vil oppleve kirsebærblomstringen, også kjent som sakura.
- sommeren, hvis du gjerne vil bade på de deilige strendene eller oppleve sommerens mange festivaler.
- høsten, hvis du vil ha behagelige temperaturer og oppleve de japanske byene i høstsfarger, koyo.
- vinteren, hvis du har lyst til å varme deg i en onsen – japanernes varme kilder.
Hver av Japans fire årstider kan altså gi deg helt spesielle opplevelser.